ANTOLOGIA DE NUVELE

martie 26, 2007

ANTONIA ILIESCU

Filed under: antologia de nuvele — by ARP @ 10:25 am

 

TISA ŞI PEŞTIŞORUL DE AUR. MITUL CASCADEI (I)

Au fost o datã ca nici o datã o mamã, un tatã, un psihiatru si un poet. Mama avea un fiu care era chiar strã-strã-strãnepotul pestisorului de aur din vechea poveste. Tatãl avea douã fiice si pe una o chema Tisa.

Pestisorul de aur, pe nume Tiny, se nãscuse în apele tulburi ale Muresului. Era un pestisor zburdalnic, dar si melancolic si înota cu plãcere în apele care îi dãduserã viatã. Din când în când mai alerga prin cimitire, fugãrit de strigoi si îsi pescuia uneori fratii ca sã-i punã pe grãtar. Se bãtea adesea cu pestisorul Feri si mama lui era tare speriatã ca nu cumva puiul ei sã-si iroseascã solzisorii de aur prin încãierãri pe maidane acvatice. Tiny crestea si pe mãsurã ce crestea era din ce în ce mai curios sã cunoascã unde ducea firul apelor natale. Asa se face cã înota în fiecare zi din ce în ce mai departe, pânã a ajuns în apele Meusei. Aici a uitat un timp de>>>continuarea aici>>>

____________________________

UNIVERSUL DIN PĂLĂRIA DE DANTELĂ

Azi, 23 martie, fac prima baie în mare, anul acesta. Sunt pe o plajã din Djerba, chiar în fata hotelului. Vocea lui Roah acoperã glasul mãrii:

– Venez mesdames et monsieurs! Allez, bougez! Nior – notre danseur – vous propose de faire avec lui quelques mouvements d’aérobic.

Marea este foarte rece si nu îndrãznesc decât sã mã botez în apa Mediteranei. Una, doua, trei. Gata! Ies la uscat si mã asez pe chaise longue. Dupã câteva minute soarele devine insuportabil. Caut în sac pãlãria de soare a bunicii, pe care a lucrat-o cu mâna ei. E din macramé, cu borurile largi, cãzând pe frunte si peste obraji. Bunica s-a dus, dar lucrul fãcut de mâna ei a dãinuit si iatã, mã servesc de el chiar si acum, dupã mai bine de 35 de ani. Eram împreunã la Copãcel, într-o vacantã. Bunica stãtea pe un scãunel, la soare; asezase scãunelul strategic, în fata portii, acolo de unde putea zãri culmile Fãgãrasilor. Croseta un pic, mai ridica ochii spre munte si iarãsi croseta, în timp ce-mi povestea despre>>>continuarea aici>>>

23 martie 2006

 ANTONIA ILIESCU

________________________________________________

Antonia Iliescu (n. 1953). Scriitoare română din Belgia. Prozatoare, poetă, original cant-autor; scriitor de limbă română şi franceză; eseistică remarcabilă prin „trăirism”. Cărţi reprezentative: “Curcubeul cu oameni”, “Dora-Dor. Le chemin entre deux portes”.

________________________________________________

 

 

TrackBack URI

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: